Kategoriler
Teknoloji

Sokak Lambalarını Kapatma “HACKLEME”

Image

Sabahın köründe fizik dersindeyim… Hocamız sokak lambaları diyotlarla çalışır dedi. Uykulu saksı bi anda çalışmaya başladı. Şimdi diyot varsa, sensör var.Sensör varsa, ben bu sensörü bozarım.

Başladım araştırmaya internetten.

 
 

Sokak lambaları nasıl çalışır? 

Hocanın şöyle bir eksiği varmış.Sokak lambaları diyotlarla değil LDR ile çalışırmış.E LDR de olsa çok fark etmiyor.

Peki ne bu LDR denen şey?

LDR ışığa duyarlı sensör. Şimdi, bir elektrik devresi düşünün.Buna ışık gelince çalışmaya başlıyor.Işık kesilince devre duruyor.

Image

Sokak lambalarında tam aksi uygulanmakta. Gün ışığı LDR’li sisteme vurunca sokak lambaları sönüyor.Akşam hava kararınca ve ışık kesilince devre çalışıyor, sokak lambaları yanıyor.

Örnek video aşağıda :

Peki biz bu sensöre ışık tutsak sönmez mi geceleri? Sönecektir.Peki ne kadar ışık gerekir? Onu da araştırdım.Sıradan bir el feneri sensöre direk tutulduğunda yeterli olacaktır.Feneri çekene kadar sokak lambaları kapanacaktır.

Eee peki bu sensörler nerde? 

Şu anda bu noktayı araştırıyorum.Konuyu tamamen aydınlattığımda konuya da dahil edeceğim. Bazıları diyor ki lambanın en tepesinde.Her lamba bağımsız. Bazıları da diyor ki her sokaktaki lambalar tek sensöre bağlı. (Ki bu daha mantıklı) O sensöre ne gelirse tüm sokağı etkiliyor.

Mantıken sensör nerde olur? 

Ağaç, bina gibi zımbırtılardan aşırı etkilenmeyecek, sabah güneşini direk alan yüksek yerlerde olacaktır.

Şunu belirtmek isterim, ben elektronik falan görmedim. Çok derin bilgim yok. Onun için konuda hatalar olabilir.Şimdilik hipotez boyutunda. Fakat sistem doğruysa, bu olay bu kadar… (ki doğru diyor sorduğum fizikçi ve elektirikçiler)
Konu sizlerin de eklemelerine açık.Tartışabiliriz…

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.