Kategoriler
Siber Güvenlik

Bir OSINT Aracı: FOCA

FOCA, hedef web sitede yer alan belgeleri toplayarak metadata analizi yapar. Office dosyaları ve birçok dosya türünü arama motorları aracılığı ile bulur, indirir ve analiz eder. Google, bing ve duckduckgo arama motorlarını kullanır. Güzel bir açık kaynak istihbarat aracı. Dosyaların oluşturulduğu tarihleri, oluşturan kullanıcıları, işletim sistemini, mail adreslerini, yazıcıları ve parolaları(henüz parolaya denk gelmedim) elde etmeniz mümkün. C# ile yazılmış. Haliyle yalnızca Windows’ta çalışıyor. Şuradan indirebilirsiniz : https://github.com/ElevenPaths/FOCA

FOCA’yı verdiğim linkten indirip kurulumunu hallettikten sonra üst menüden Project kısmını seçiyoruz. Domain website kısmına bilgi toplamak istediğimiz adresi yazıyoruz. Genelde kurumsal adreslerde daha başarılı olursunuz. Create diyoruz ve artık proje sayfamız hazır. Yalnız ufak bir not düşeyim. Ben www.selcuk.edu.tr yazdım. Taramamın uzun sürmesini istemedim. Ancak selcuk.edu.tr yazsaydım farklı altdomainleri de tarayacaktı. Elbette farklı araçlar var ancak bu şekilde bazı alt domainleri de elde edebilirsiniz. Ufak bir not düşmüş olalım.

Proje sayfamız karşımızda. Kullanımı oldukça kolay. Search engines kısmından arama motorlarını, Extesions kısmından istediğiniz dosya uzantılarını seçebilirsiniz.En sonunda search all butonuna basıyoruz ve arama motorlarından bulduğu tüm dosyaları bize sıralıyor. Daha sonra dosyalara sağ tıklayarak download all diyoruz. Tüm dosyalar iniyor. Bu elbette biraz zaman alacak.

Sol taraf da oldukça önemli bizim için. network kısmında sunucu, domains kısmında adresler sıralanıyor. Esas olayımız metadata kısmında.İnen dosyalara sağ tıklayarak extract metadata diyoruz ve tüm dosyalardaki metadata bilgilerini toplamasını sağlıyoruz. Sonra yine sağ tıklayarak analyze metadata seçeneğini seçiyoruz. Toplanan verileri bir araya getirerek bir istatistik oluşturuyor. Hangi kullanıcıdan kaç tane var, hangi mailler var görebiliyorsunuz. (Yaptığımız şey herkese açık dosyaları analiz etmek. Ancak yine de kişisel mailleri kapatmaya özen gösterdim.) Diğer yandan maillerin formatına bakarak bir isim soyisme ait mailin nasıl oluşacağını da tahmin etmek mümkün genel anlamda. Ancak bu her durumda geçerli de denemez.

Son olarak gelelim bu aracın eklentilerine. Üst tarafta bulunan alışveriş arabası ikonuna tıklayarak eklentilere gidebilirsiniz. Peki ne işe yarıyorlar?

  • Information Gathering : DNS, whois gibi siteye ait bilgileri temin eder.
  • Git Finder : Sitedeki gizli git dosyalarını bulmak için bazı eklemeler yapar.
  • SVN Finder :  Sitedeki gizli SVN dosyalarını bulmak için bazı özellikler ekler.
  • Certificate Transparency Checker : Sitede Sertifika Transparency SCT doğrulaması ekler.
  • SQLi : SQLMap API kullanarak SQL enjeksiyon güvenlik açıklarını tespit eder.
  • Have I Been Pwned : Dosyalardan elde edilen mailleri haveIbeenpwned.com ve hesidohackeado.es adresinde sorgulatarak daha önce hacklenen maillerin parolalarını size getirir.
  • PluginAPI.dll : Tüm eklentileri tek seferde indirir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.