İnternet üzerinde siber istihbarat alanında bazı eğitimler verilmektedir.Bu sertifikalı eğitimler ise oldukça masraflı.Ancak şu var ki, verilen eğitimin içeriği o kadar da yoğun denemez.Ancak ilginçtir, bu eğitimleri veren yazılı ya da görsel hiçbir sistematik döküman da neredeyse hiç yok etrafta.
Ben de bu alanda bazı yazılar hazırlamaya ve belki videolu anlatımlar hazırlamayı planlıyorum. İstihbarat denince aklınıza ne geliyor? Siyah takım elbiseli adamlar, aksiyonlu ajan filmleri, MİT, FBI, MOSSAD… Ancak istihbarat günümüzde çok daha farklı bir hal aldı.Artık istihbarat eylemlerinin %70’i masa başında yapılıyor.
İstihbarat, haber alma, bilgi toplama ve bu bilgileri analiz edip belli bir amaç doğrultusunda raporlamaktır. Günümüzde bunu en etkin şekilde yapabileceğimiz yer ise internet ağıdır.Biz de buna siber istihbarat diyoruz. Türkiye’de siber istihbarat alanında en ileri boyutta çalışmaları yapan Genelkurmaylık Elektronik Sistemler Komutanlığı, 2012 yılında, Milli İstihbarat Teşkilatı’na aktarıldı ve doğrudan MİT müsteşarına bağlandı. Siber suçlar ve siber saldırılar ülkemizde yayılmaya başladıkça emniyet ve kolluk kuvvetleri siber birimler oluşturdu.
Dünya’da ise uzun zamandır bu alana eğilim artmaktadır.Örneğin soğuk savaş döneminde Sovyet Rusya’nın şifreli konuşmalarını çözmek isteyen Amerika, gizli servisine 2000 kriptoloji uzmanı aldı.Şu anda birçok ülkenin siber ordusu bulunmaktadır.Bunların haricinde hacker grupları da ülkeler için rol oynamaktadır.Özellikle Rusya ve Çin bu konuda yasa dışı gruplara imkanlar tanımaktadır.
Siber istihbarat alanında, ağ izleme, depolama cihazlarının analizleri, sosyal medya ve arama motorlarının önemi, sahte kimlik oluşturma, sosyal mühendislik, web sitesi ve ip adresi üzerinden bilgi toplama, e-posta analizi ve karşı tarafı hackleyerek bilgi çalmak gibi noktalara değineceğiz. Ancak hack noktasından ziyade takip, bilgi toplama ve bunları değerlendirme yollarına değineceğiz.Pentest yahut beyaz şapkalı hacker eğitimi tarzında olmayacak yani bu yazılar. Ancak bu noktayı da asla küçümsememeliyiz.Ne aradığınızı çok iyi bilmeniz gerekli.En basit örnek olarak, açık istihbarat denilen kısımdan bir örnek vermek gerekirse MİT, Mavi Marmara olayındaki İsrailli komutanları sosyal medyadaki fotoğraflar üzerinden tespit etti.
Öyleyse, siber istihbarat yazı serime hoş geldiniz.Başlayalım.