Kategoriler
Ivır Zıvır

Çelik Kanatlı Öğrencilerin Yuvası : Hava Harp Okulu -1-

Bu yazıdan sonra serinin ikinci ve üçüncü yazısını da okumayı unutmayın.
2.Seriyi Okumak İçin Tıkla
3.Seriyi Okumak İçin Tıkla
 
Image

Hava Harp Okulu…Belki birçok kişi gibi benim de çocukluktan beri hayallerimi süsleyen, çelik kanatlı kartalların yuvası.Çoğunuz nasıl kazanırım, mülakatları nasıl, okul nasıl merak ediyordur.Ben size mülakatlar esnasında anılarımı anlatmak istiyorum.Bu yazımı tek parça halinde paylaşmayacağım.

Işıklar Askeri Lisesi için çocukken başvurdum.Onun sınavı ayrı hazırlanıyordu ve oradan alım yapıyordu.ALS diye geçer.Fakat sınav normalde girdiğimizden çok daha zordu.Beklediğimden farklı sonuçlandı ve sonuçta o sınavı geçemedim.Nihayetinde başka okula gittim ama içimdeki bu heves asla azalmadı.

Lisedeyken bizim lisemizden mezun olup orada okuyan birisi geldi okulunu anlatmaya.O çocuğu Hava Harp Okulu üniforması ile gördüğüm an içimdeki kıvılcım olağanüstüydü.Şu an bile yazarken aynı heyecanı hissederim.Anlattığı her şeyi ezbere bilsem de bir daha bir daha dinledim.En son sorular sorulduğunda çoğunuzun aklındaki şeyi sordu biri.”Sizin okullarda öğrencilerin sosyal hayatı yokmuş doğru mu?” Harp okulu öğrencisi sordu bizim arkadaşa, “Sen hiç operaya gittin mi? Düzenli olarak tiyatroya gidiyor musun? Bale izledin mi hiç? Bilmem ne yaptın mı, onu ettin mi, şunu yaptın mı? Ben hepsine gittim, devlet harçlığımı da veriyor hafta sonu için.Çıkıp geziyorum yeri geliyor.Yurt dışına gidiyoruz bazen dedi.” O gün herhalde o çocuğun yanından ayrılmadım. O üniforma çok özeldi benim için.

Image

Bir gün yine başka bir pilot geldi. Yine okulu anlattı ve ben yine bıkmadan dinledim.Dedi ki, “Babanız milyarder de olsa şu uçağı süremezsiniz. Havacı olmadıkça genelkurmay başkanı da gelse bu uçağı süremez. Bu sadece havacılara özeldir.İşte üç gün sonra uçağımla şu ülkeye gideceğim.Bir hafta orada tatil yapacağım ve devlet bana orada yemem içmem için bir de para verecek. Yeri gelince hiçbir yerde olmayan imkanlarınız oluyor.”

Gerçekten de öyle. Hava Harp Okulu, size sunduğu imkanlar ile bulunmaz nimet. Elbette oldukça zor.Sabah akademik dersler, öğlen askeri eğitim. Lafta değil gerçekten zor. Bunu mülakatlarında az çok hissettim.Ama o gurur o kadar heyecan verici ki hepsine değer gibi hissettim orada.

Üniversite için askeri okullara başvurdum.YGS puanım ikinci aşamaya yani Hava Harp Okulu mülakatlarına fazlasıyla yetti ve gittim.Çok ciddi bir puan istemiyor.YGS ve LYS beraberinde 300 civarı dahi olsa mülakatları geçmek mümkün.

Image

On altı saatlik İstanbul yolculuğu yaptım.Çok az uyudum yol boyunca.Sabah 5’de Hava Harp Okulu’nun kapısındaydım başkaları gibi. 6.30’da bizi içeri aldılar.Okul deniz kenarında kocaman bir arazi. Mülakatlar için hepimizi çağırıp askeri sıraya soktular. Sonra okul binasına giriş yaptık.Ancak birçok bina var üniversitede onu da belirteyim. Sonra belgeler kontrol edildi, düzenlemeler yapıldı.Bir ara kahvaltı yapmak için okul öğrencileri eşliğinde başka bir binaya gittik.Orada o kahvaltı dahi çok özeldi. Türkiye’nin her yerinden gelen gençler bir gün o okulda can ciğer olacak ve okuyacaklarını ümit ederek hemen samimi oldu.

Sonrasında yine öğrenciler eşliğinde ön sağlık muayenesine götürüldük.Zaten öğrenciler ve komutanlar eşliğinde gidiyoruz her yere. Kafanıza göre gezmeniz pek mümkün değil. Boy kilo oranına ve tansiyona bakılıyor.1.60-1.90 boy gerek.Kilo ne çok az ne çok fazla.Tansiyon kontrol ediliyor.Daha sonra göz,diş sağlığı ve diğer şeylere bakılıyor. Göz ve diş sağlığında elenen çok fazlaydı.Diş ne alaka demeyin oldukça önemseniyor.Gözler ise zaten çok önemli.Kartal bakışlı olmanız isteniyor.Neyse ki tüm bunları gayet hızlı geçtim.Sadece boy için bile elenenler vardı elbette. Şu var, boy, kilo ve tansiyon haricinde sağlık sonucuna itiraz hakkınız var. Bu durumda diğer doktor belgeye bakıyor ve tekrar sizi inceliyor.O onay verirse ön sağlığı itiraz hakkı sayesinde geçebiliyorsunuz.O da onaylamazsa sabah erkenden elenmiş oluyorsunuz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.